Fjärrlån

OBS!

OBS! 

Vi har upptäckt problem med att lämna in fjärrlåneansökningar från mobiltelefon. 

Vi ber om ursäkt för besvären. Om du har problem med formuläret kan du skicka e-post till stadsbiblioteket@oskarshamn.se 

Fjärrlån uppdaterade regler

Fjärrlån

Om du önskar en bok som inte finns på något av biblioteken i Oskarshamns kommun kan vi försöka låna in den från ett annat bibliotek i Sverige. Det innebär att boken skickas till oss, lånas ut här, men ägs av ett annat bibliotek. När vi lånar in böcker från andra bibliotek kallar vi det för att fjärrlåna.

Du kan be oss om att få göra ett fjärrlån i informationsdisken på alla bibliotek i Oskarshamns kommun eller själv fylla i ett formulär som finns längre ner på sidan.

För att kunna fjärrlåna måste du vara myndig och ha ett aktivt lånekort hos oss.

Är du student, tänk på att ditt universitet/högskola har ett eget bibliotek med service speciellt för dig som studerar på plats eller på distans.

 

Vanliga frågor:

Får jag fjärrlåna allt som biblioteket inte har?

Fjärrlån görs endast på böcker vi inte har i vårt bestånd, huvudsakligen när det gäller kurslitteratur samt äldre böcker som inte går att köpa. När det gäller vissa nyare böcker kan ditt fjärrlån ibland behandlas som ett inköpsförslag. Finns den bok du söker som gratis e-bok antingen via biblioteket eller på internet görs inget fjärrlån utan du får låna den via din dator, smartphone eller liknande. 

 

Kostar det något att fjärrlåna?

Avgiften för fjärrlånade böcker är 25:-/bok. Avgiften betalas när du hämtar boken. Om du inte längre önskar boken, tänk på att avbeställa ditt fjärrlån i tid. Om fjärrlånet anlänt innan du hunnit avbeställa boken måste du ändå betala avgiften. Att fjärrlåna en tidningsartikel är dyrare. Priset varierar beroende på utlånande biblioteks taxor, men ligger sällan under 100 :-/artikel. 

 

Hur fort kan jag få mitt fjärrlån?

Om boken finns inne när vi beställer den så tar det ca 1 vecka innan den når oss. 

 

Hur länge får jag behålla ett fjärrlån?

Vanligtvis är lånetiden 21 dagar från det att boken anländer till biblioteket. Det är alltid det biblioteket som lånar ut boken till oss som bestämmer hur länge du får låna den.
Tips! Du kan alltid kontrollera din lånetid via ditt lånekortskonto, samt få övertidsvarning via e-post när lånetiden börjar gå ut.

 

Kan jag låna om fjärrlånade böcker?

Om du önskar göra ett omlån på en fjärrlånad bok ber vi dig kontakta oss på biblioteket. Det går bra via e-post, telefon (0491-880 10) eller direktkontakt i informationsdisken på Stadsbiblioteket eller något filialbibliotek. Ett preliminärt omlån görs då på 14 dagar. Vi kontaktar dig om omlånet ej är möjligt, i annat fall gäller det datum du får vid din omlånsförfrågan.

Logga in

Fjärrlånsansökan jotform 2020