Fjärrlån uppdaterade regler

FjärrlånOBS! Ändrade fjärrlåneregler från och med 1 juni 2019

På grund av att vi från och med 1 juni 2019 står utan transportavtal mellan länets bibliotek, har vi tills vidare tvingats ändra våra regler för fjärrlån.

Nya regler:
  • Max 4 pågående fjärrlån per låntagare
  • Endast material vi inte själva har på Oskarshamns bibliotek. Det innebär att om vårt/våra exemplar är utlånade, lånar vi inte in det/dem från något annat bibliotek, utan du får stå i kö på det/de exemplar vi har.
  • Inga fjärrlån på titlar vi kan erbjuda som e-böcker eller som man kan hämtas fritt via internet

 

 

Finns inte boken du önskar på biblioteket?

Då kan vi försöka låna in den från ett annat bibliotek i landet. Det innebär att boken skickas till oss, lånas ut här, men ägs av ett annat bibliotek. När vi lånar in böcker från andra bibliotek kallar vi det för att fjärrlåna.

Du kan be oss om att få göra ett fjärrlån i informationsdisken på alla bibliotek i Oskarshamns kommun eller själv fylla i ett formulär.

Fyll i formulär för ansökan om fjärrlån

 

Vanliga frågor

Får jag fjärrlåna allt som biblioket inte har?
Kostar det något att fjärrlåna?
Hur länge får jag behålla ett fjärrlån?
Kan jag låna om fjärrlånade böcker?

Får jag fjärrlåna allt som biblioteket inte har?

Fjärrlån görs endast på böcker vi inte själva har i vårt bestånd, huvudsakligen när det gäller kurslitteratur samt äldre böcker som inte går att köpa. När det gäller vissa nyare böcker kan ditt fjärrlån ibland behandlas som ett inköpsförslag. Finns den bok du söker som gratis e-bok antingen via biblioteket eller på internet görs inget fjärrlån utan du får låna den via din dator, smartphone eller liknande. En låntagare kan ha max 4 pågående fjärrlån.

 

Kostar det något att fjärrlåna?

Avgiften för fjärrlånade böcker är 25:-/bok. Avgiften betalas när du hämtar boken. Om du inte längre önskar boken, tänk på att avbeställa ditt fjärrlån i tid. Om fjärrlånet anlänt innan du hunnit avbeställa boken måste du ändå betala avgiften. Att fjärrlåna en tidningsartikel är dyrare. Priset varierar beroende på utlånande biblioteks taxor.

 

Hur länge får jag behålla ett fjärrlån?

Vanligtvis är lånetiden 21 dagar från det att boken anländer till biblioteket. Det är alltid det biblioteket som lånar ut boken till oss som bestämmer hur länge du får låna den.
Tips! Du kan alltid kontrollera din lånetid via ditt lånekortskonto, samt få övertidsvarning via e-post när lånetiden börjar gå ut.

 

Kan jag låna om fjärrlånade böcker?

Om du önskar göra ett omlån på en fjärrlånad bok ber vi dig kontakta oss på biblioteket. Det går bra via e-post, telefon (0491 - 880 10) eller direktkontakt i informationsdisken på Stadsbiblioteket eller något filialbibliotek. Ett preliminärt omlån görs då på 14 dagar. Vi kontaktar dig om omlånet ej är möjligt, i annat fall gäller det datum du får vid din omlånsförfrågan.

Fjärrlån