På biblioteket


+80 000 böcker...

och mycket mera! På biblioteket finns något för alla.
Bäst av allt är att det mesta är gratis!

På biblioteket finns särskilda avdelningar för ungdomar, barn och vuxna. Det finns hyllor för olika typer av böcker, till exempel lättlästa böcker, böcker med stor stil eller ljudböcker.

 

Här händer det

Biblioteket är en mötesplats som är öppen för alla. Här finns vråer för möten, för lugn, för skoj och för lek. På biblioteket händer det alltid något; utställningar, aktiviteter för olika åldrar och föredrag. I Kulturhusets evenemangskalender kan du alltid ha koll på vad som händer på biblioteket och i Kulturhuset. Hela evenemangskalendern hittar du på Oskarshamns webbsida. De näst kommande evenemangen presenteras på bibliotekets startsida.

 

Surfa och sök

Stationära datorer, trådlöst nätverk och scanner finns fritt att låna för dig som besöker stadsbiblioteket. Kanske behöver du skriva ut ett dokument eller uppdatera din telefon via ett trådlöst nätverk. På stadsbiblioteket finns både skrivare och trådlöst nätverk. 

 

Trådlös utskrift

 

Utskriftslösningen som vi använder på Stadsbiblioteket och på en del av våra filialbibliotek kallas Princh. Princh ger dig möjlighet att skriva ut och betala från mobila enheter, bärbara datorer och bibliotekets datorer.

Läs mer om utskrifter 

 

Studera

På biblioteket finns många vråer för dig som studerar eller vill komma bort från stressen. Det finns även ett studierum som du gratis kan boka i informationsdisken. 

 

Bibliotekarien till din tjänst

Vill du ha boktips? Söker du litteratur och artiklar inom ett visst ämne? Vill du komma igång med att låna e-böcker eller lära dig mer om bibliotekets tjänster på webben? Ingen fråga är för stor! Prata med någon av oss på biblioteket. Vi finns alltid bland hyllorna och i informationsdisken.

Det finns också möjlighet att boka tid med en bibliotekarie för lite svårare frågor.

 

Alla får låna

Alla som har ett bibliotekskort/konto får låna böcker och mera utan att det kostar något. Men om du inte lämnar tillbaka det du lånat inom lånetiden får du betala påminnelseavgift.

Läs mer om lånetid

Skaffa bibliotekskort/konto

 

Folkets bibliotek

I bibliotekslagen står det att varje kommun ska ha ett folkbibliotek och att det ska vara gratis. Vidare står det att alla kommuner ska ha en politiskt antagen biblioteksplan.

Det är kommunen som betalar biblioteket. Så man kan säga att du redan har betalat för biblioteket genom att betala skatt i kommunen där du bor.

Här kan du läsa bibliotekslagen

Oskarshamns biblioteksplan