Fjärrlån


Finns inte boken du önskar på biblioteket?

Då kan vi försöka låna in den från ett annat bibliotek i landet. Det innebär att boken skickas till oss, lånas ut här, men ägs av ett annat bibliotek. När vi lånar in böcker från andra bibliotek kallar vi det för att fjärrlåna.

Du kan be oss om att få göra ett fjärrlån i informationsdisken på alla bibliotek i Oskarshamns kommun eller själv fylla i ett formulär.

Fyll i formulär för ansökan om fjärrlån

 

Vanliga frågor

Får jag fjärrlåna allt som biblioket inte har?
Kostar det något att fjärrlåna?
Hur länge får jag behålla ett fjärrlån?
Kan jag låna om fjärrlånade böcker?

 

Får jag fjärrlåna allt som biblioteket inte har?

Fjärrlån görs huvudsakligen när det gäller kurslitteratur samt äldre böcker som inte går att köpa. När det gäller vissa nyare böcker kan ditt fjärrlån ibland behandlas som ett inköpsförslag. Finns den bok du söker som gratis e-bok antingen via biblioteket eller på nätet ser vi helst att du läser den via din dator, smartphone eller liknande.

 

Kostar det något att fjärrlåna?

Avgiften för fjärrlånade böcker är 25:-/bok. Avgiften betalas när du hämtar boken. Om du inte längre önskar boken, tänk på att avbeställa ditt fjärrlån i tid. Om fjärrlånet anlänt innan du hunnit avbeställa boken måste du ändå betala avgiften. Att fjärrlåna en tidningsartikel är dyrare. Priset varierar beroende på utlånande biblioteks taxor.

 

Hur länge får jag behålla ett fjärrlån?

Vanligtvis är lånetiden 21 dagar från det att boken anländer till biblioteket. Det är alltid det biblioteketet som lånar ut boken till oss som bestämmer hur länge du får låna den.
Tips! Du kan alltid kontrollera din lånetid via ditt lånekortskonto, samt få övertidsvarning via e-post när lånetiden börjar gå ut.

 

Kan jag låna om fjärrlånade böcker?

Om du önskar göra ett omlån på en fjärrlånad bok ber vi dig kontakta oss på biblioteket. Det går bra via e-post, telefon (0491 - 880 10) eller direktkontakt i informationsdisken på Stadsbiblioteket eller något filialbibliotek. Ett preliminärt omlån görs då på 14 dagar. Vi kontaktar dig om omlånet ej är möjligt, i annat fall gäller det datum du får vid din omlånsförfrågan.


  • Fjärrlåneansökan

    Alla fält som är markerade med en * är obligatoriska.

  • Should be Empty: