Talböcker

Talböcker

Talböcker framställs med stöd av 17 § upphovsrättslagen. De produceras uteslutande för dig som har någon form av läsnedsättning. En läsnedsättning kan bero på många olika saker. Synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna. Men även rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom kan göra att en person har svårt att läsa tryckt text. Du som har en tillfällig läsnedsättning får låna talböcker så länge behovet finns.

Du behöver inte visa intyg eller på annat sätt bevisa att du har en läsnedsättning. Säg bara till att du behöver låna talböcker så registrerar vi dig.

 

Läsa en talbok

Talböcker är inlästa böcker i ett särskilt format med extra funktioner. Formatet kallas Daisy och består av Mp3-filer med tillägg som gör att de går att bläddra, söka och sätta bokmärken samtidigt som du lyssnar på boken.

Det går att spela talböcker i en vanlig CD-spelare som klarar Mp3-formatet, men för att alla funktioner ska fungera krävs en särskild spelare, en så kallad Daisy-spelare. Biblioteket har spelare att låna ut för dig som är i behov av talböcker.

Du kan även ansöka om att få en Daisy-spelare från syncentralen, eller köpa en egen. Ytterligare ett sätt att lyssna på talböcker är vi särskilda program som du kan ladda ner till din dator.

På biblioteket finns talböcker av alla slag: fackböcker, berättelser om resor, romaner, deckare och biografier. Det finns talböcker både för vuxna och för barn. Talböcker finns bara på biblioteket. Du kan alltså inte köpa en talbok i en affär.

Låna en Daisy-spelare

Romaner på Daisy

 

Ladda ner själv

Som talbokslåntagare kan du själv ladda ner talböcker från MTMs (Myndigheten för tillgängliga medier) katalog, Legimus, och lyssna på i din daisyspelare, dator, mobil, Mp3-spelare eller surfplatta.

Kom in till oss på biblioteket och boka en tid så hjälper vi dig med lösenord och visar hur man ska göra.

 

Så här gör du för att ladda ner talböcker

Sök talböcker i katalogen Legimus

Läs mer om talböcker på MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) hemsida